Motivasyon Mektubu Nedir?
Motivasyon mektubu adından da anlaşılacağı üzere senin motivasyonun ile ilgili bilgiler içeren bir mektuptur. Katılmak istediğin bir çalışmaya, programa veya projeye neden katılmak istediğini anlattığın mektubun adıdır. Konumuz burada ESC gönüllülük projeleri olduğu için “neden ESC gönüllülük projelerine katılmak istediğini”, başvurmakta olduğun projeye katılmayı “neden istediğini” ve senin kim olduğunu anlattığın bir içeriği paylaşırsın. Motivasyon mektubu, ESC gönüllülük projeleri başvurularının olmazsa olmazıdır.
Nasıl Yazılmalıdır?
İyi bir motivasyon mektubu, ev sahibi kuruluşla temas kurduğunda son derece önemlidir. Kendin, kişiliğin, deneyim ve beklentilerin hakkında önemli bilgiler içermelidir.
Ev sahibi kuruluş, aradıkları gönüllünün sen olup olmadığına ve kendilerinin sana ilgilenebileceğin herhangi bir etkinlik teklif edip edemeyeceklerine iyi bir motivasyon mektubu sayesinde daha iyi karar verebilir.
Dolayısıyla motivasyon mektubunun başka biri tarafından değil sadece senin tarafından yazılması ve doğru olmayan hiçbir bilgiyi içermemesi son derece önemlidir. Kendin hakkında yanlış izlenim vermekten kaçınmalısın. Öte yandan eksik yanların olduğunu düşünsen bile doğru olan her şeyi yazmalısın.
Unutma ki, ev sahibi kuruluş sadece mektubunuzda bahsettiğiniz şeyleri bilecektir. Bu yüzden kendini son derece dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde anlatmalı ve sana ait canlı ve doğru bir tablo çizmelisin. İyi bir motivasyon mektubu, ev sahibi kuruluşun diğer başvuru sahipleri yerine seni tercih etme yönündeki kararını kolaylaştıracaktır.
Motivasyon mektubu şu soruların önemli kısmına yanıt vermelidir (bu konuları kendi hayatın açısından önemli görmen halinde):
- Kimsin? Aile geçmişin nedir?
- Şu anki mesleğin nedir? Şu anda neyle uğraşıyorsun?
- Eğitimin ve niteliklerin nelerdir?
- İlgi duyduğun alanlar nelerdir? Zamanını nelerle değerlendirirsin?
- Bir iş deneyimin var mı? Varsa bu deneyimlerden kendine dair çıkarımların neler? Bu deneyimler seni hangi noktalarda geliştirdi (Bilhassa başvurulan projenin gerektirdiği nitelikleri ön plana çıkarmalısın)?
- Güçlü ve zayıf yanların nelerdir? Güçlü yönlerini fark ettiğin deneyimlerin neler?Zayıf yönlerinin üzerinden gelmek için neler yapıyorsun?
- Gönüllü olarak deneyimin var mı? Varsa, açıkla. Bu deneyimler seni hangi noktalarda geliştirdi (Bilhassa başvurulan projenin gerektirdiği nitelikleri ön plana çıkarmalısın)?
- Yurtdışında bulunma ya da yabancılarla (başka ülkelerden insanlar) karşılaşma konusunda hiç deneyimin oldu mu?
- Avrupa Dayanışma Programından beklentilerin nelerdir? Ne tür yeni bilgi ya da deneyim kazanmak istiyorsun?
- Yurt dışına (Ev sahibi kuruluşun ülkesine) gitmek istiyor musun, neden?
- Ev sahibi kuruluş ve bu projenin faaliyetlerinde ne ilgini çekti?
- Ev sahibi kuruluşun gündelik yaşam ve çalışmalarına nasıl zenginlik katabilirsin?
- Gönüllülüğün sırasında senin ve ev sahibi kuruluşun faydalanabileceği ne tür beceri, yetenek ve deneyimlere sahipsin?
- Gelecekle ilgili planların nelerdir? Avrupa Dayanışma Programı gelecekle ilgili planlarına nasıl yardımcı olacak?
Burada belirtilen sorulardan istediğine veya daha fazlasına cevap verebilirsin. Çünkü, motivasyon mektubu hazırlayan kişi bireysel olarak ele alınmaktadır. Motivasyon yazını çok kısa yazmak, sadece “projenizde gönüllü olmak istiyorum çünkü insanlara yardım etmeyi çok severim” gibi genel geçer ifadelere yer verip yazını tamamlamak, ev sahibi kurumun senin motivasyonunu anlamamasına neden olacaktır. Yazın mümkün olduğunca öznel olmalı. Genel geçer ifadeler, senin kendine ait deneyimlerin ve motivayon kaynaklarınla desteklenmeli.
Genelde aynı anda birden fazla ev sahibi kuruluş ile temas kuracağın için, motivasyon mektubun 2 kısımdan oluşabilir. Bu mektubun birinci kısmında kendini ve önceki öne çıkan deneyimlerini ana hatlarıyla anlatabilirsin.
İkinci kısım ise söz konusu ev sahibi kuruluş ve onun projesi ile ilgili olmalı ve her proje için ayrı olarak yazılmalıdır (yukarıdaki son üç madde bu kısmın yazılmasında sana yardımcı olacaktır ve doğal olarak bu kısım her mektupta farklı olacaktır).
Önemli bir nokta ise motivasyon mektubunda önceki deneyimlerinden bahsederken, bunlardan kendine dair yaptığın çıkarımları ele alarak bahsetmen. Daha önceki iş, gönüllülük, eğitim vb. hangi deneyiminden özellikle bahsetmek istiyorsan, bu deneyimin sırasında gözlemlediğin güçlü yanların, keşfettiğin ilgi alanların neler? vb. sorularına yanıt ver ve anlat. Bunlar ile başvurmakta olduğun projeye yönelik bağlantılar kurmaya çalış ve önceki deneyimlerinden yola çıkarak gönüllüsü olmak istediğin projeye yönelik olası katkılarını dile getir.
Yukarıdaki sorular son derece uzun olmasına karşın listedeki tüm soruları yanıtlaman tavsiye edilir. Ve bunun için soru cevap şeklinde değil oluşturacağın akıcı bir metin içerisinde yapmaya gayret etmelisin. Gönüllü hizmet bağlamında senin hakkında ev sahibi kuruluş ile paylaşmak istediğin her şeyi anlatabilirsin. Motivasyon mektubunun yazılması sadece parmaklarını çalıştırmaya yönelik bir alıştırma değildir. Bir süre arkana yaslan ve tüm bu sorulara yanıt vermeye çalış. Bu sorulara cevap vermen, Avrupa Dayanışma Programı ile yurt dışına neden gitmek istediğinin farkına bir kez daha varman için önemlidir.
Formatı Nasıl Olmalıdır?
Şekilsel olarak özenli ve düzgün, satırlar sağa sola yaslı, imla kuralları dikkate alınarak “İngilizce” olarak hazırlanmış olan motivasyon mektubunun 1 ya da 1,5 word sayfasını geçmemesi (11-12 punto ve standart fontlar), word formatında hazırlanmış olan formun PDF formatında gönderilmesi uygun olacaktır. Oluşturulan PDF formatı dosyanın adını “Ad_Soyad_Motivation Letter” şeklinde yazmalısınız.
Yazını bu şablon üzerine yazmanı öneriyoruz: İndirmek İçin Tıkla: Örnek şablon – Motivation letter
Sıkça Sorulan Sorular
- Her projeye özel bir motivasyon mektubu oluşturup, başvurumu o şekilde mi göndermeliyim?
Ev sahibi kuruluşlar motivasyon mektuplarının projelerine özel olmasını isterler. Gönüllü adayının ESC’ye katılmak için motivasyonunun yüksek olması önemli olduğu kadar, ev sahibi kuruluşun projesi için de motive olması önemlidir. Bu nedenle bizim tavsiyemiz her projeye, proje duyurusundaki detayların dikkate alınarak motivasyon mektubunun hazırlanması ve gönderilmesidir. Ancak motivasyon mektubunun en başındaki bilgiler Avrupa Dayanışma Programına yönelik genel içerikte olacağı için, baştan sona her defasında yeni bir motivasyon mektubu oluşturulmasına gerek yoktur. Bu nedenle motivasyon mektubunun son 1-2 paragrafını, motivasyon mektubunun geneli ile mantıksal bir bütünlük sağlayacak şekilde, projeye özel düzenleyerek gönderebilirsin.
- Her proje için aynı motivasyon mektubunu gönderirsem ne olur?
Motivasyon mektubu kendini ifade etme biçimindir. Hiç bir kuruluş, yolladığın başvuru sonrasında “böyle başvurumu olur!” demeyecektir. Eğer Europass CV’ni yeterince güçlü, gönüllü çalışmalar ve yetenekler kısmında da yeterince bilgi verilmiş/verilebilmiş, ancak oluşturmuş olduğun motivasyon mektubunu standart ve her projeye aynısını gönderiyorsan, bu motivasyon mektubu ev sahibi kuruluş için klasik özgeçmiş ve tanıtım yazısı karışımı bir şey ifade edecektir. Bu noktada Europass CV’nin içeriğine ve özelliklerine göre, kuruluş yine de seni daha yakından tanımak üzere çevrim içi mülakat yapmak isteyebilir. Ancak bunun garantisini kimse veremez. Seçim senin…
- Motivasyon mektubumu bir video ya da slayt gösterisi olarak hazırlasam olur mu?
Tabi ki olur. Neden olmasın! Ancak bu konuya dikkat etmek gerek. Bazen çok amatör ve gülünç duruma düşürecek içerikler ile karşılaşıyoruz. Çok iyi bir motivasyon sahibi olduğunu yaptığı farklı bir çalışma ile göstermek isteyen genç, sonrasında daha az içerik/bilgi paylaşan ve özensiz hazırlanmış bir işe imza atabiliyor. Elimizdeki kötü örnekleri burada paylaşmak istemiyoruz. Farklı bir yöntem ile en az yazılı olan motivasyon mektubundaki içeriği anlatabiliyor olman önemli. Senden burada beklenecek olan profesyonellik değil, amatörlükten uzak kalabilmek adına özenli, yaratıcı ve dolu bir içerik hazırlamaktır. Seçim yine de senin…
Beğendiğimiz örnek bir video: Mehmet Can Uçar (Adana)