Başından sonuna tüm süreci 8 adımda özetlemek mümkün:
1) ESC nedir, ne değildir öğrenmelisin. Şu an bulunduğun sayfanın devamını okumadan önce ESC nedir? sayfasının tümünü okuduğundan emin ol.
2) ESC nedir? başlığını okuduğuna göre artık bir gönderen kuruluş bulman gerektiğini biliyorsun. ESC nedir?‘de (bkz. madde 3.) bunu nasıl bulabileceğini anlatmıştık.
Gönüllü Hareketi Derneği, 2010 yılından bu yana Türkiye Ulusal Ajansı tarafından gönderen/destekleyici ve ev sahibi kurum olarak akredite edilmiş bir sivil toplum kuruluşudur. ESC’de yer alman için Gönüllü Hareketi senin gönderen kuruluşun olabilir. “Gönderen Kuruluş Başvurusu” başlığındaki bilgiler doğrultusunda bizimle iletişime geçebilirsin.
Destekleyici/gönderen kuruluş seçiminde, kuruluşun profili, çalışmaları ve daha önceki ESC tecrübeleri; projen boyunca rahat etmen ve gönderen kuruluşun seninle irtibatta bulunması açısından çok önemlidir. Gönüllü haklarını gözetmeyecek, ESC tecrübesi olmayan, gönüllünün halinden anlamayacak bir kuruluşun senin gönderen kuruluşun olması, kendini proje boyunca yalnız hissetmene neden olacaktır.
Not: Başka kuruluşlar ile ESC’ye katılan gönüllüler, ESC boyunca yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için zaman zaman bizimle iletişime geçerek destek alıyorlar. Bu nedenle kuruluş seçimine dikkat etmeni tavsiye ediyoruz.
3) Bu aşamada gönderen kuruluş desteği için başvuru yaptığın kurum sana yanıt verir ve başvurunu değerlendirmeleri için başvuru formlarını ister, sonra bu dokümanlardaki eksiklikleri bildirmek ve nasıl daha iyi hale getirebileceğini sana anlatmak için yüz yüze ya da çevrimiçi bir toplantı düzenler. Başvuru formların hazır olduğunda bir de senin için destekleyici yazı hazırlayarak senin gönderen kuruluşun olduğunu kabul ederler, böylece başvuruların sırasında ev sahibi kurum nezdinde güvenilir bir izlenim bırakırsın.
Not*** Bu belirttiğimiz sıralama, sürecin en başından itibaren destekleyici kurum olarak ve gönüllü ile aramızda sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurulması adına, Gönüllü Hareketi olarak bizim süreci başlatma yöntemimizdir. Farklı gönderen kurumların farklı kabul adımları olabilir.
4) ESC hakkında detaylı bilgi edinip gönderen kuruluş da bulduğuna göre artık projelere kendinden emin şekilde başvuru yapabilecek durumdasın demektir. “Proje Nasıl Bulunur?” başlığında nasıl başvuru yapabileceğini öğrenebilirsin.
5) Gönderen kuruluşunun desteği ve “Proje Nasıl Bulunur?” başlığımızdaki bilgiler sayesinde nihayet bir projeden kabul aldın! Bu aşamada hızlıca gönderen kuruluşunu bilgilendirmelisin. Bu, gerekli anlaşmaların hazırlanması ve projeye vaktinde başlayabilmen için çok önemli. Bu süreçte gönderen kuruluşun ve projesine kabul edildiğin ev sahibi kurum gerekli yazışmaları yapıp ve anlaşmaları düzenlerken, sen de projenin gerçekleşeceği ülke için gerekli vize başvurusu hakkında araştırmalar yapmaya başlarsın. Vize başvurunu bireysel olarak sen yaparsın ve bu süreçte de gönderen kuruluşunla irtibatta kalırsın. Gönderen kuruluşun vize başvurunda gerekli olacak bazı dokümanları senin için hazırlar ve sonunda vize başvuru yaparsın.
6) Evet artık vizeni aldın! Pasaportunda vize sayfasına bakıp bakıp, bir an önce projende yer aldığını hayal ediyor gibisin ve projeye katılmak için gün sayıyorsun! Dur bakalım, seni hemen göndermiyoruz. 🙂 Bu aşamada, projen başlamadan önce Türkiye Ulusal Ajansı’nın düzenleyeceği ayrılış öncesi eğitimde yer alman için gönderen kuruluşun seninle gerekli bilgileri paylaşır. Ulusal Ajans yıl içinde 3-4 kez bu eğitimleri düzenlemektedir. Senin projen başlamadan önce uygun tarihte bir ayrılış öncesi eğitim planlanmamış ise gönderen kuruluşun senin için bu eğitimi düzenler ve seni proje öncesi hazırlar. Unutmadan, bu süreçte yolculuk tarihlerini gönderen ve ev sahibi kurumunla haberleşerek belirlemelisin, böylece gerekli iletişim sağlanır ve güvenle projenin gerçekleşeceği ülkeye ve proje merkezine ulaşırsın. Yolculuğun sırasında çekeceğin fotoğrafları bekliyoruz! 🙂
7) Ve projen başladı! Büyük bir motivasyonla, uzun süredir hayalini kurduğun projenin gönüllüsüsün artık. Oraya varır varmaz fotoğraflarını bekliyoruz, çünkü nasıl bir ortamdasın biz de merak ediyoruz! Proje boyunca sürekli olarak gönderen kuruluşunla iletişimde olman gerekiyor, belirli aralıklarla projenin nasıl ilerlediğini gönderen kuruluşunla paylaşarak onların her zaman senin yanında olmasını sağlayabilirsin. Ayrıca, sen projen boyunca gönüllülük yaparken biz de senin diğer gönüllü adaylarına ilham vermeni ve deneyimini onlarla paylaşmanı istiyoruz. Bunun için derneğimizin tüm sosyal medya hesapları emrine amade!
8) Ve mutlu son?! Her şey harika gitti, müthiş bir deneyim elde ettiğin projenin sonuna doğru geliyorsun… Evet gönlünün bir kısmı unutulmaz anılar kazanacağın, gönüllere taht kuracağın o yerde kalacak, biliyoruz. Dönüş yolculuğunda kulaklığında “Aldırma Gönül” şarkısı çalacak belki… Ama gönüllü her yerde gönüllüdür unutma! Projen bittikten sonraki yaşamında da sürdürülebilir gönüllülük anlayışıyla, nerede olursan ol, bulunduğun toplumun faydası için çalışan gönüllerle bir arada gönüllülük yapmaya devam et. Bu süreç hayatına ara verdiğin bir süreç değil, yaşamında kalıcı bir alışkanlık edindiğin bir dayanak noktası olsun. Gönüllülüğe Türkiye’de devam etmek için biz Gönüllü Hareketi ile ya da bulunduğun yerdeki Sivil Toplum Kuruluşları ile iletişime geçebilir, potansiyelini toplumsal fayda için dönüştürmeye devam edebilirsin. Bizden sana gönül dolusu sevgiler!